Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ρατσιστική Έρευνα για τον Ρατσισμόν;

Θκιεβάζω τελευταίως εις τες εθεμερίες για μιαν έρευναν "επιστημώνων" (ο θεός τζαι η ψυσςή τους) που εδιεξήγαν εις τα δημοτικά εις την οποίαν αρωτούσαν τα μωρά την άποψην τους για τους "μετανάστες στην Κύπρο". Άμμαν εφτήκαν τα αποτελέσματα 53% έχουν αρνητική άποψην για τους μετανάστες. Άρα τα μωρά έν ρατσιστές!

Τέθκοιες "έρευνες" κυκλοφορήσασιν πολλά τελευταίως. Άλλες με πολίτες άλλες με δημόσιους υπαλλήλους κτλ.

Τζαι ρωτώ. Έσςει περίτου ρατσιστικόν πράμαν που το να βάλλεις τους 128,000 νόμιμους μετανάστες της Κύπρου (άγνωστος ο ακριβές αριθμός των παρανόμων) εις έναν καλάθιν; Έν ούλλοι οι ίθκιοι; Έρκουνται που τον ίθκιον τόπον; Έχουσιν την ίθκιαν εμφάνισην; Έχουσιν ούλλοι την ίθκιαν κουλτούραν; Αντιμετωπίζουν τους Κυπραίους τζαι την κυπριακήν κοινωνίαν με τον ίθκιον τρόπον; Έν ούλλοι εις την Κύπρον για τον ίθκιον λόον; Έν ούλλοι παράνομοι ή αιτητές ασύλου;

Ένταμπου έν περίτου ρατσιστικόν που τούντην έρευναν;

Γιατί εν αρωτήσασιν τες απόψεις του κόσμου για τες σημαντικόττερες ομάδες μεταναστών; Έλλαδίτες, Βρεττανούς, Ρώσσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πακιστανούς, Σςρι Λανκκέζες, Φιλιππινέζες, Βιετναμέζες κτλ.;

Μισούν τους ούλλους εξίσου οι Κυπραίοι; Αφού 1/4 των Κυπραίων αδρώπων παντρεύκουνται αλλοδαπές τζαι 1/8 των Κυπραίων γιενεκών αλλοδαπούς. Μέμπα τζαι μισούσιν τους ίθκιους τους γονιούς τους τα μωρά ή τους συντρόφους τζαι φίλους τους οι Κυπραίοι;

Άποψη μου έναι ότι αν ήτουν σοβαροί επιστήμονες τούτοι που εκάμαν την έρευναν είσςεν να συγκεκριμενοποιήσουσιν την έρευναν τους για να δούμεν σγιαν κοινωνία πκοιάν αντίληψην έχομεν της λέξης "μετανάστης" (γιατί είμαι σίουρος ότι οι πλείστοι έχουσιν την εικόναν μιας συγκεκριμένης ομάδας αλλοδαπών άμμαν ακούουσιν την λέξην "μετανάστης") τζαι αφού εντοπίσομεν την ομάδαν αλλοδαπών προς την οποίαν υπάρχει ρατσισμός να τον αντιμετωπίσομεν σωστά.

Ναι υπάρχει ρατσισμός εις την Κύπρον. Αλλά ούλλοι οι Κυπραίοι ένναιν ρατσιστές τζαι οι Κυπραίοι ένναιν ρατσιστές προς τους πάντες. Τελικά εγίναν έρευνες για τον ρατσισμόν ρατσιστικές προς τους μετανάστες (μέμπα τζαι προς τους Κυπραίους επίσης);

Μια ρατσιστική έρευνα για τον ρατσισμόν;

Πκοια η γνώμη σας;

10 σχόλια:

  1. Τι δεν ξεχωρίσαμε ακόμη είναι το εξής : Να μειώνεις κάποιον λόγο της φυλής , χρώματος , θρησκείας , βάρους κτλ είναι εξίσου ρατσιστικό με τον να «μυθοποιίας» ή να μην τον κρίνεις για κάτι για τα ίδια χαρακτηριστικά.

    Τα άκρα πάντα θα υπάρχουν και από την μία και από την άλλη άποψη .

    Η ουσία είναι να κρίνουμε θετικά ή αρνητικά μία ενέργεια ανεξαρτήτου χαρακτηριστικών. Αυτό σημαίνει ότι κρίνεις ΟΛΟΥΣ με το ίδιο μέτρο.

    Τέλος πάντων είμαστε μια κοινωνία με διάφορα στερεότυπα όπως όλες οι κοινωνίες. Η διάφορα μας είναι ότι δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ 100% ότι υπάρχουν στερεότυπα στην Κύπρο όπως στερεότυπα έχουν οι υπόλοιποι αλλοί λαοί ανά τον κόσμο για άλλες εθνικές ομάδες.

    Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βρούμε τι στερεότυπα υπάρχουν στην Κύπρο για κάθε ομάδα μεταναστών και να τα αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Επειδή μια εκστρατεία εναντίων του ρατσισμού γενικόλογη δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο μια που να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα στερεότυπα για συγκεκριμένους μετανάστες που είναι θύματα ρατσισμού και αρκετές εκστρατείες αφήνουν αδιάφορους μερικούς μετανάστες που δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό.

    Άλλη γνώμη μου επίσης είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ρατσισμού με μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, δηλαδή ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία, αλλά εξίσου σημαντική είναι μια εκστρατεία της αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί την παράνομη μετανάστευση, διαμονή και εργοδότηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Κυπριακόφωνος

    Το συνταξιοδοτικό και μεταναστευτικό είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εδώ και 10 μέρες συλλέγω στοιχεία από άλλες χώρες και θα κάνω ανάρτηση.

    Μια παλαιότερη ανάρτηση http://kleidarithmos.blogspot.com/2010/01/h.html


    Συμφωνώ μαζί σου ότι για να βρεις σωστές λύσεις πρέπει να κάνεις και σωστές αναλύσεις. ΟΙ γενικολογίες δεν βοηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως το να φκαλεις συμπερασμα για τον ρατσισμο με το να ρωτας μωρα του δημοτικου μονο ως ανεκδοτο μπορουμε να το εκλαβουμε. Εαν καποιος οντως λαλει πως εφκαλε συμπερασμα για τους Κυπραιους με το να καμει ερευνα στα μωρα του δημοτικου τοτε αυτος ο καποιος ειναι Βλακας. Πανηλιθιος.

    Επισης αρνητικη αποψη για μεταναστες δεν σημαινει καταναγκην ρατσισμο. Μπορει να σημαινει προκαταληψη, μπορει να σημαινει πως υπαρχουν αντικειμενικα προβληματα με την μεταναστευση, μπορει να σημαινει και ρατσισμο. Μπορει να σημαινει χιλια πραγματα μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστο παντως το σχολιο σου Κυπριακοφωνε. Οι Κυπραιοι οπως και οι αλλοι λαοι δεν βλεπουν με την ιδια προκαταληψη ολους τους λαους. Επισης βλεπουμε και τον δικο μας λαο σε προκαταληψη και στερεοτυπα οταν συγκρινουμε με αλλους. Παντως χωρις να αναγκη να καμω ερευνα, με βαση τις εμπειριες μου μαλλον οι Κυπραιοι ειναι ρατσιστες σε οτι εχει να καμει με τους μαυρους. Βεβαια αυτο που λεω δεν ειναι επιστημονικο επισης. Σιγουρα ομως το δειγμα μου δεν ειναι μωρα του δημοτικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα σύντομα δύο – τρία σημεία:

    1. Ο ρατσισμός των (ελληνο)κυπρίων είναι ιδιόμορφος. Βασικά στρέφεται εναντίον των κκιλίντζιηρων, των αχαμάκκιων τζιαι πάμφτωχων ξένων ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης [ενίοτε όμως και κατά των ντόπιων που ΔΕΝ “πέτυχαν” στη ζωή τους – δεν έκαμαν λεφτά!]. Αν ο “πουshτοαράπης” ή ο “κωλόμαυρος” έχει λεφτά τότε ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα!

    2. “Ο Skorpion είπε...
    Παντως το να φκαλεις συμπερασμα για τον ρατσισμο με το να ρωτας μωρα του δημοτικου μονο ως ανεκδοτο μπορουμε να το εκλαβουμε …”
    - Αυτά παθαίνεις όταν λειτουργείς μεταφυσικά ή/και ΔΕΝ σκαμπάζεις ΤΙΠΟΤΑ από διαλεκτική. Τα παιδιά συμπαθέστατε Skorpion είναι φορείς των ιδεών, απόψεων και σκέψεων του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναγιώνονται [οικογενειακού, σχολικού κ.ά.]!

    Ρίξετε και μια ματιά στην τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη στο Blog του “Παντός Καιρού” [link: http://mihalismihail.blogspot.com/2010/07/blog-post.html].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε παντα εριστικε Ανεφ Οριων που σου αρεσκει να προσβαλλεις, φυσικα και οι μιτσιοι ειναι φορεις και πομποι των ιδεων, αποψεων και σκεψεων του περιβαλοντος στο οποιο ζουν και αναγιωνονται. Η ικανοτητα τους να επεξεργαστουν τις αποψεις και σκεψεις τις οποιες αποφασιζουν να μιμηθουν και η γενικοτερη ανωριμοτητα τους, σημαινει πως δεν μπορεις με βαση τους μιτσιους να βγαλεις συμπερσμα για το συνολο των Κυπραιων.

    Αν παραδειγματος χαρην, ειναι "κακοι" με οποιοδηποτε διαφορετικο ατομο διοτι ειναι διαφορετικος, και αυτο τους τρομαζει, ναι ειναι μια συμπεριφορα που μπορουμε να παρατηρησουμε και μας λεει καποια πραγματα και για το πως αντιμετωπιζονται οι διαφορετικοι και μεταγενεστερα. Απο την αλλη μπορει καποιος μιτσης Γερμανος φερειπην, να αντιμετωπιζει προβλημα στο σχολικο περιβαλλον και στην μεταγενεστερη ζωη του να μην αντιμετωπιζει προβλημα ρατσισμου. Η ανωριμοτητα των μιτσιων και το διαφορετικο περιβαλλον στο οποιο ζουν, φυσικα και σημαινουν πως δεν βγαζεις συμπερασματα για το συνολο των Κυπραιων απο τα μωρα του δημοτικου. Διοτι και λογω ανωριμοτητας μπορουν να αντιμετωπιζουν το διαφορετικο ρατσιστικα.

    Τωρα εαν για ενα κομμουνιστη, λειτουργω μεταφυσικα η δεν σκαμπαζω απο διαλεκτικη... Τι να σου πω ανθρωπε μου. Μακαρι να γιανεις και να γινεις λιγοτερο πικρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμπαθέστατε Skorpion,

    Δυστυχώς η αλήθεια πληγώνει [η αποκάλυψη της ρηχότητας και αντιδιαλεκτικότητας των τοποθετήσεων ΣΟΥ], γι’ αυτό και καταλαβαίνω την σπασμωδική και παρορμητική αντίδραση ΣΟΥ. Απτά δείγματα αυτής της στάσης ΣΟΥ αποτελούν οι εκφράσεις ΣΟΥ του τύπου «... εριστικε Ανεφ Οριων που σου αρεσκει να προσβαλλεις ...» ή «Μακαρι να γιανεις και να γινεις λιγοτερο πικρης».
    Πάντως το θετικό είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεσαι ότι «… οι μιτσιοι ειναι φορεις και πομποι των ιδεων, αποψεων και σκεψεων του περιβαλοντος στο οποιο ζουν και αναγιωνονται», κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να βελτιωθείς!!! Κι αφού λοιπόν παραδεχεσαι ότι “… οι μιτσιοι ειναι φορεις και πομποι ...» ρατσιστικών ιδεών [αυτό το λέω ΕΓΩ, ΕΣΥ το παραδέχεσαι έμμεσα], σημαίνει ότι τέτοιου είδους ιδέες κυριαρχούν στο περιβάλλον «... στο οποιο ζουν και αναγιωνονται» , αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία! Αυτό [τον ρατσισμό της κυπριακής κοινωνίας] είναι που αποκαλύπτει η ερευνά που έγινε κι ΟΧΙ ότι οι μιτσιοί εν ρατσιστές [από τέτοια ηλικία] ...

    Υ.Γ.: Ένα σχόλιο ΜΟΥ θα ΣΟΥ αφήσω [για άλλα θέματα] και στο Blog ΜΟΥ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγιώ είμαι ειστην μέσην.

    Τα μωρά ναι επιρεάζουνται που τους γονιούς τους πολλά τζαι μερικά έναι ρατσιστές λόγω γονιών τζαι μπορείς να δεις μιαν γενικήν εικόναν για την κυπριακήν κοινωνίαν των μεγαλύτερων. Που την άλλην νομίζω μερικές φορές υποτιμούμεν την ικανότηταν των νεοτέρων να κρίνουν που μόνοι τους ή να δημιουργήσουσιν μιαν γνώμην για διάφορα θέματα. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις τα παιθκιά μπορεί ναν ρατσιστές αλλά οι γονιοί καθόλου τζαι τούτων λόγω εμπειριών που διαφέρουν με τον καθέναν.

    Εγιώ απλώς τονίζω το γεγονός ότι θεωρώ το ρατσιστικόν να βάλλεις 125,000 νόμιμους μετανάστες σε έναν καλάθιν άμμαν κάμνεις έρευναν τζαι ότι η έρευνα εν παντελώς ανακριβής έτσι. Οι κυπραίοι ένναιν ρατσιστές με τους πάντες. Πρέπει να δούμεν με ποιάν ομάδαν έν ρατσιστές τζαι να δούμεν ένταμπου μπορούμεν να κάμομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. βρε Ανεφ με το να βλεπεις σε μια ερευνα πως 50% των μωρων του δημοτικου εχουν αρνητικη αποψη για τους μεταναστες, δεν μπορεις να φκαλεις συμπερασμα για το πως σκεφτονται οι Κυπραιοι. Αυτο το αρνητικη αποψη εξαλου δεν οδηγει παντοτε στο συμπερασμα περι ρατσισμου.

    Σκεφτου λιο. Βεβαια και στο περιβαλλον του καθενος απο μας και των μιτσιων υπαρχουν (και οι) ρατσιστες. Αυτο δεν το παραδεχομαι εμμεσως, ειναι η πραγματικοτητα. Μαλλον χαθηκες. Παντως απο το 53% ενος δειγματος μαθητων του δημοτικου που λενε πως εχουν αρνητικη αποψη για τους μεταναστες, δεν φκαινει συμπερασμα πως οι Κυπραιοι ειναι ρατσιστες. Εγω λεω δεν φκαινει καν συμπερασμα πως οι μιτσιοι ειναι ρατσιστες.

    Και αυτο που σου ειπα ειναι πως ναι μεν σε ενα βαθμο και μιμουνται και ακολουθουν, τα του περιβαλλοντος τους, αλλα η ανωριμοτητα ισως να τους ωθει να αντιμετωπιζουν το διαφορετικο πολυ διαφορετικα απο οτι ενας ενηλικας.

    Προσωπικα, οπως παρουσιαζονται τα στοιχεια αυτης της ερευνας, φαινεται να μην μπορουν να φκουν τα συμπερασματα στα οποια εχουν διαφοροι οδηγηθει. Σε συγκριση με αυτη την ερευνα, μαλλον οδηγουμαστε σε πιο ξεκαθαρα συμπερασματα εαν αναλογιστουμε τις προσωπικες μας εμπειριες. Πχ ακομα και αυτο που πανω που εγραψες εσυ για τον ιδιορυθμο ρατσισμο των Κυπραιων. Μαλλον πιο "επιστημονικο" συμπερασμα απο το αλλο δικο σου συμπερασμα πως η ερευνα αποδυκνειει πως οι Κυπραιοι ειναι ρατσιστες διοτι 50%(εαν δεν κανω λαθος για την ερευνα) των μωρων του δημοτικου εχουν αρνητικη αποψη για τους μεταναστες.

    Βασικα, με βαση τις εμπειριες μας μπορω να φανταστω διαφορετικους αρθιθμους και καλυτερες ερωτησεις που να οδηγουν σε πιο σωστα και ξεκαθαρα συμπερασματα. Πχ το εχω αρνητικη αποψη για τους μεταναστες για μενα δεν ειναι καθολου ξεκαθαρο πως σημαινει πως αυτος που το λεει ειναι ρατσιστης. Χρειαζεται προσοχη πριν τσαπατσουλικα να φκαλει καποιος συμπερασματα για Κυπραιους ρατσιστες σε βαση μιας ερευνας που δεν οδηγει σε τετοια συμπερασματα. Και το χειροτερο το δειγμα τους ειναι μωρα του δημοτικου.

    Το σωστο βεβαια ειναι πως οι Κυπραιοι δεν ειναι ρατσιστες, διοτι δεν ειειναι σωστο να ομαδοποιουμε ετσι τους λαους. Οι Κυπραιοι εχουν και ρατσιστες, ισως και πολλους. Απο την αλλη, απο την δικες μου εμπειριες, μαλλον πολυ μεγαλο ποσοστο των Κυπραιων βλεπει με καποιο ρατσισμο μεταναστες που καταγονται κυριως απο την Αφρικη, και Μεση Ανατολη και Νοτια Ασια. Υπο αυτη την εννοια το δικο μου "οι Κυπραιοι ειναι ρατσιστες με τους μαυρους".

    Με ολα αυτα, βεβαια και δεν σνομπαρω την μελετη και τα ερωτηματολογια ως μεσο συλλογης πληροφοριων και συμπερασματων. Απλως διαφωνω με την προσεγγιση καποιος να φκαλει οτι συμπερασμα θελει απο που τζιαμε που δεν φκαινει. Αρα λεω πως οι εμπειριες μας μαλλον εχουν καποια μεγαλυτερη συμασια απο τσαπατσουλικα προχειρα συμπερασματα του στυλ «53% των μιτσιων του δημοτικου εχουν αρνητικη αποψη για τους μεταναστες. Αρα οι Κυπραιοι ειναι ρατσιστες.» Αυτα τα συμπερασματα ειναι μια ανοησια και μιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή