Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Θκυό λουλουδούθκια ιάσμου ανθίσασιν




Θκυό λουλουδούθκια ιάσμου ανθίσασιν
Τόσον μιτσςά, τόσον λεπτεπίλεπτα
Το άουλον εμουσκομοιρίσασιν
Τόσον υπέροχα, τόσον πανέμορφα

Φούμαι να τα ατζοίσω
Γλέπω τα ο αέρας να μεν τα πάρει
Εν μπορώ να σταματήσω να τα θωρώ
Σςέπω τα ο νήλιος να μεν τα φάει

Μιτά τους ερωτεύτηκα.
Ποττέ εν ήξερα
Ότι τόσον πολλά κάπκοιον
Εμπορούσα να αγαπήσω

Εν χιέλω ποττέ
Το πλευρόν του να αήκω
Εν χιέλω ποττέ
Να τα δω να πονήσουσιν

Τζείνος που εννά τους κάμει κακόν
Εννά τον πέψω εις τον Αγιον Πέτρον
Τζαι που τα μάθκια τους όσον ξορτώσω
Το πισσούριν της ζωής εννά χώσω.

Θκυό λουλουδούθκια ιάσμου ανθίσασιν
Τόσον μιτσςά, τόσον λεπτεπίλεπτα
Την ζωήν μου εμουσκομοιρίσασιν
Τόσον υπέροχα, τόσον πανέμορφα



Αφιερωμένον εις τες 2 αρφότεκνες μου οι όγοιες εγεννηθήκαν προ ολίγων ημερών.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΝΟΜΙΜΟΝ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟΝ

5:23 μμ

Gerechtshof: onafhankelijkheid Kosovo rechtmatig

Gepubliceerd: 22 juli 2010 16:00 | Gewijzigd: 22 juli 2010 16:21

Door onze redacteuren

Rotterdam, 22 juli. De eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Servische provincie Kosovo, in 2008, was niet in strijd met het internationale recht. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2586731.ece/Gerechtshof_onafhankelijkheid_Kosovo_rechtmatig

5:13 μμ

ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ.

ΟΥΛΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΈΝ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΑΓΗΝ(;!)


3:22 μμ

Επειδή εν ασχολήθηκεν κανένας είπα να ασχοληθώ εγιώ.

Σήμερον η ώρα 16:00 φκαίννει η απόφαση που το διεθνές δικαστήριον της Χάγης για την νομιμότηταν της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου που σημαίνει ότι επιρεάζει ούλλες τες μονομερείς ανακυρήξεις ανεξαρτησίας που διάφορα αποσχιστικά κινήματα. Βλέπε κατεχόμενα, αμπχάζια, οσσέτια, παλαιστίνη κτλ.

Για όσους ξέρουν Ολλανδικά:

Oordeel over onafhankelijkheid Kosovo verwacht

Rotterdam, 22 juli. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het hoogste juridisch orgaan van de Verenigde Naties, velt vandaag een oordeel over de vraag of de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring door het bestuur van Kosovo van 17 februari 2008 in overeenstemming is met het internationaal recht.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2584524.ece/Oordeel_over_onafhankelijkheid_Kosovo_verwacht

Για Αγγλικά στις Ευρωειδήσεις:
http://www.euronews.net/

Σοβαρές Συζητήσεις στο Ιράκ...;!

Σοβαρές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εις το Ιράκ μετά την απελευθέρωση του που τους Αμερικάνους. H νέα πεφωτισμένη τζαι εκδημοκρατισμένη κοινωνία του Ιράκ αρκεύκει δειλά δειλά να ατζίζει θέματα ταμπού μέσω σοβαρών συζητήσεων μεταξύ ειδημόνων. Δια του λόγου το αληθές:

Ένι η γη επίπεδη;!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Αν είσςεν φωνήν η Κύπρος

15η Ιουλίου έγινεν το προδοτικόν πραξικόπημαν

5 μέρες μετά

20η Ιουλίου έγινεν η τουρκική εισβολή

ζητώ σας πέντε λεπτά που την ζωήν σας

για να θυμηθούμεν το διπλόν έγκλημαν εις βάρος της Κύπρου μέσω αυτού του τραγουδιού το οποίον μάλλον εννά τραγουδούσεν η Τζύπρος μας αν είσςεν φωνήν.



Vissi d’arte, vissi d’amore,
Έζησα για την τέγνην, έζησα για την αάπην

non feci mai male ad anima viva!
ποττέ εν έκαμα κακόν σε οποιανδήποτε ψυσςήν

Con man furtiva
με κρυφόν σςέριν

quante miserie conobbi aiutai.
όσες λύπες ήξερα εξαλάφρωσα

Sempre con fè sincera
πάντα με πίστην αληθινήν

la mia preghiera
η προσευτζή μου

ai santi tabernacoli salì.
εις τους αγίους ναούς ανέβειν

Sempre con fè sincera
πάντα με πίστην αληθινήν

diedi fiori agl’altar.
εναπόθετα λουλούθκια εις την αγιάν τραπέζην

Nell’ora del dolore
τούντην ώραν του πόνου

perchè, perchè, Signore,
γιατί, γιατί Κύριε μου

perchè me ne rimuneri così?
γιατί με ανταμοίβκεις έτσι;

Diedi gioielli della Madonna al manto,
έδωκα θκιαμάνκια για τον μανδύαν της Παρθένου

e diedi il canto agli astri, al ciel,
τζαι έδωκα το τραούιν μου εις τα αστέρκα, τον ουρανόν

che ne ridean più belli.
για να χαμογελούσιν πιο όμορφα

Nell’ora del dolor
τούντην ώραν του πόνου

perchè, perchè, Signor,
γιατί, γιατί Κύριε μου

ah, perchè me ne rimuneri così?
γιατί με ανταμοίβκεις έτσι;

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αναδημοσίευση: Η παρέα του ΑΚΕΛ

Έχει πάρα πολύ καιρό που τριγυρίζει στο μυαλό μου αυτή η σκέψη. Εγώ προσωπικά δεν αναγνώρισα ποτέ μου το ΑΚΕΛ σαν κομουνιστικό κόμμα. Πίστευα ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο υποστηρίζει μια μερίδα εργαζομένων, έχει κάποια πιστεύω, αλλά δεν το θεώρησα ποτέ μου σαν κόμμα πολιτικής δημιουργίας, τουλάχιστον από την εποχή του Παπαϊωάννου και μετά. Προηγουμένως υπήρξαν εμπνευσμένοι άνθρωποι και ιδεολόγοι και οραματιστές, αλλά από τότε που ο Παπαϊωάννου ανέλαβε την εξουσία, παράλληλα με τους υπόλοιπους κομουνιστές δικτάτορες της Ευρώπης (Τσαουσέσκου και Σία) το ΑΚΕΛ έγινε μια κλίκα, μια παρέα ανθρώπων, που έλεγχαν τις επιτροπές του κόμματος και περνούσαν καλά.

Περνούσαν καλά όχι διότι ήταν φορτωμένοι ριάλια, διότι δεν ήταν, αλλά διότι είχαν δημιουργήσει ένα κόσμο δικό τους με πολλά κόκκινα γαρύφαλλα, πολλά πισκάλια, εφημερίδες, διανομείς εφημερίδων, επαγρύπνηση, υποτροφίες εις τις Ανατολικές χώρες, σωματεία, ποδοσφαιρικές ομάδες και γενικώς ένα σοσιαλιστικό παρακράτος, που με συμβιβασμούς στην ιδεολογία και ψήφους προς τους εκάστοτε δεξιούς Προέδρους, εβόλευε τους δικούς του. Το αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως ήταν να δημιουργηθεί ένα ανθηρό κόμμα βολέματος και από αριστεροί αγωνιστές να εξελιχθούν σε μια παρέα βολεψιών. Όταν ήρταν τζιαι τα ριάλια την εποχή του χρηματιστηρίου έδωκαν μέσα τζιαι έκαμαν τη Δήμητρα και διάφορα άλλα κόλπα. Έτσι ορισμένοι από αυτούς εσάστησαν και καπιταλιστικά.

Είπαμε ότι είναι μια παρέα και ο αρχηγός της παρέας είναι ο γενικός γραμματέας. Γύρω από τον γενικό γραμματέα ένας κόσμος ολόκληρος, πολλοί απ' αυτούς καλοί, πάμπολλοι γλείφτες, οι πλείστοι άσχετοι. Ο γενικός γραμματέας φαίνεται ότι ευνοεί τους φίλους του και υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοβοήθεια, το οποίο από μόνο του δεν είναι πρόβλημα αλλά δημιουργεί συνθήκες διαφθοράς. Το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια έχασε πάρα πολλά από τα αξιόλογα στελέχη του λόγω του διχασμού και της αποσκίρτησης των αποστατών. Τότε έχασαν σημαντικά στελέχη και έχασαν όχι όλους αλλά πολλούς από τους διανοούμενούς τους. Το αποτέλεσμα ήταν η παρέα αυτή να ξεφτίσει πνευματικά και τα παλιά στελέχη αντικαταστάθησαν ή από καραβανάδες του κόμματος ή από γλείφτες της παρέας. Επίσης επρόσεξα ότι με την άνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία δεν επροωθήθηκαν τα μορφωμένα και έξυπνα στελέχη αλλά οι απόγονοι των καραβανάδων, πολλοί γλείφτες, πολλοί τάχα τάχα φίλοι του Χριστόφια και πολλοί ΔΗΚΟϊκοί εντελώς διεφθαρμένοι, οι οποίοι επιβλήθησαν από το ΔΗΚΟ.

Αυτοί όλοι τώρα μας κυβερνούν μαζί με τους ανώτατους κυβερνητικούς, οι οποίοι δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η κυπριακή ιντελιγκένσια, διότι πρόκειται για ανθρώπους που αναρριχηθήκαν στις θέσεις τους με χίλια δυο μέσα και χίλια δυο κόλπα και όχι πάντοτε λόγω της αξίας τους. Πρέπει να προσθέσουμε σε αυτούς καμιά πενηνταριά γομαροεπιχειρηματίες οι οποίοι έκαμαν παράδες στο χρηματιστήριο, στα σπιτούθκια και σε άλλα παρασιτικά επαγγέλματα, τουλάχιστον οι πλείστοι, και τις τράπεζες οι οποίες δεν εμπόρεσαν ποτέ να ξεφύγουν από το τοκογλυφικό παρελθόν τους. Αυτοί ουσιαστικά διοικούν την Κύπρο και δυστυχώς το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν μπόρεσε να βελτιώσει την ποιότητά τους αλλά η παρέα του ΑΚΕΛ, διαβρωμένη και αυτή ούσα, την υποβίβασε ακόμα περισσότερο. Ως αποτέλεσμα οι πιθανότητές μας για χαΐρι είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική διακυβέρνηση φθίνουν. Οι κλειστές κλίκες ποτέ δεν μπορούν να γίνουν δημιουργικές διότι έχουν τον κόμπο του γλειψίματος, της διαφθοράς και της εξ αυτής φθοράς από την αρχή.

Εγώ βλέπω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το χειρότερο διότι ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι περί αυτόν χαρακτηρίζονται για τις ικανότητές τους και δυστυχώς οι συνθήκες είναι κρίσιμες και σωτήρες δεν υπάρχουν πουθενά. Οι κλίκες είναι πάντα περιχαρακωμένες και αδιάβατες, οπότε δεν προβλέπεται να εισέλθει νέο αίμα σε αυτή την κυβέρνηση ούτε νέα σκέψη. Η σκέψη θα συνεχίσει να είναι άγονη.

του Γιάγκου Μικελλίδη
Κωδικός άρθρου: 957083
ΠΟΛΙΤΗΣ - 11/07/2010, Σελίδα: 9
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=957083&-V=columns


Τζαι πρωτού με προπυλακίσετε:: Ούλλα τα κόμματα εκαταντήσασιν γέριμα. Προετοιμάζω ανάρτησην για το θέμαν που μάλλον εννά φκει μετά τες μαύρες επετίεους.

Απλώς το άρθρον έν επίκαιρον τζαι κατακρίνει την παρούσαν κυβέρνησην (η οποία έχασεν την υποστήριξην μου) με τρόπον τον οποίον με εκφράζει εμέναν τον ίδιον.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΠΛΗΡΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ

Επανακυκλοφορώ το βιβλίον μου περί πλήρης γραμματιτζής τζυπραίικων (ειστα εγγλέζικα) εις 2ην έκδοσην με μερικές βελτιώσεις τζαι αλλαγές. Μεταδώστε τζαι διαδώστε το για να διατηρηθεί η τοπολαλιά μας!

Σύνδεσμος:
http://www.megaupload.com/?d=89JNI8A9
http://wikipriaka.com/docs/cypriot_grammar_2nd_edition.docx


(απολογούμαι για την κατζάν υπηρεσίαν κατεβασμάτου αρχείου. αν είσαστιν πρόθυμοι να το βάλετε εις τον διακομιστήν σας για κατέβασμαν στείλετε μου τον σύνδεσμον!)

Ζητείται τάνυμαν για την μετάφρασην του βιβλίου ειστά Νεοελληνικά.

Επικοινωνία για κριτικήν τζαι για την μετάφρασην:

a-andreou@hotmail.com
kypriakofwnos@gmail.com

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ρατσιστική Έρευνα για τον Ρατσισμόν;

Θκιεβάζω τελευταίως εις τες εθεμερίες για μιαν έρευναν "επιστημώνων" (ο θεός τζαι η ψυσςή τους) που εδιεξήγαν εις τα δημοτικά εις την οποίαν αρωτούσαν τα μωρά την άποψην τους για τους "μετανάστες στην Κύπρο". Άμμαν εφτήκαν τα αποτελέσματα 53% έχουν αρνητική άποψην για τους μετανάστες. Άρα τα μωρά έν ρατσιστές!

Τέθκοιες "έρευνες" κυκλοφορήσασιν πολλά τελευταίως. Άλλες με πολίτες άλλες με δημόσιους υπαλλήλους κτλ.

Τζαι ρωτώ. Έσςει περίτου ρατσιστικόν πράμαν που το να βάλλεις τους 128,000 νόμιμους μετανάστες της Κύπρου (άγνωστος ο ακριβές αριθμός των παρανόμων) εις έναν καλάθιν; Έν ούλλοι οι ίθκιοι; Έρκουνται που τον ίθκιον τόπον; Έχουσιν την ίθκιαν εμφάνισην; Έχουσιν ούλλοι την ίθκιαν κουλτούραν; Αντιμετωπίζουν τους Κυπραίους τζαι την κυπριακήν κοινωνίαν με τον ίθκιον τρόπον; Έν ούλλοι εις την Κύπρον για τον ίθκιον λόον; Έν ούλλοι παράνομοι ή αιτητές ασύλου;

Ένταμπου έν περίτου ρατσιστικόν που τούντην έρευναν;

Γιατί εν αρωτήσασιν τες απόψεις του κόσμου για τες σημαντικόττερες ομάδες μεταναστών; Έλλαδίτες, Βρεττανούς, Ρώσσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πακιστανούς, Σςρι Λανκκέζες, Φιλιππινέζες, Βιετναμέζες κτλ.;

Μισούν τους ούλλους εξίσου οι Κυπραίοι; Αφού 1/4 των Κυπραίων αδρώπων παντρεύκουνται αλλοδαπές τζαι 1/8 των Κυπραίων γιενεκών αλλοδαπούς. Μέμπα τζαι μισούσιν τους ίθκιους τους γονιούς τους τα μωρά ή τους συντρόφους τζαι φίλους τους οι Κυπραίοι;

Άποψη μου έναι ότι αν ήτουν σοβαροί επιστήμονες τούτοι που εκάμαν την έρευναν είσςεν να συγκεκριμενοποιήσουσιν την έρευναν τους για να δούμεν σγιαν κοινωνία πκοιάν αντίληψην έχομεν της λέξης "μετανάστης" (γιατί είμαι σίουρος ότι οι πλείστοι έχουσιν την εικόναν μιας συγκεκριμένης ομάδας αλλοδαπών άμμαν ακούουσιν την λέξην "μετανάστης") τζαι αφού εντοπίσομεν την ομάδαν αλλοδαπών προς την οποίαν υπάρχει ρατσισμός να τον αντιμετωπίσομεν σωστά.

Ναι υπάρχει ρατσισμός εις την Κύπρον. Αλλά ούλλοι οι Κυπραίοι ένναιν ρατσιστές τζαι οι Κυπραίοι ένναιν ρατσιστές προς τους πάντες. Τελικά εγίναν έρευνες για τον ρατσισμόν ρατσιστικές προς τους μετανάστες (μέμπα τζαι προς τους Κυπραίους επίσης);

Μια ρατσιστική έρευνα για τον ρατσισμόν;

Πκοια η γνώμη σας;