Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η Κυπριακή κοινωνία εν συντομία

Η εισαγωγή αχρείαστη. Ας πάμεν εις το θέμαν κατευθείαν:

Οι Έλληνες χωρίζουνται εις αμέτρητες ενότητες:

1. Οι Δεξιοί

Α. Υπάρχουν οι ψευδοεκλεπτησμένοι που ομιλάνε σωστά ελληνικά, εν μιλούν Κυπριακά επειδή εν τους το επιτρέπει το επίπεδον τους, ταυτίζουνται με την Ελλάδαν, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες, αγαπούν την Κύπρον όμως νάκκον παραπάνω. Ξέρουν πάντα τα πράματα καλλύττερα που εσέναν, έν πάντα σωστοί. Έν με το ΑΠΟΕΛ. Τα κοπελλούθκια τους συχνά εις τα δημόσια για να μάθουσιν σωστά Ελληνικά.
Β. Οι καπιταλιστές που φοροαποφεύγουν, που θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες εις το κόκκαλον αλλά νεοελληνικά εν ξέρουν, αγγλικίζουσιν συνεχώς αφού η γλωσσική μόρφωση τους έν πτωχή, αρέσκουνται εις το ξενύχτιν μέχρι πρωΐας ενώ τα κοπελλούθκαι τους γυρίζουσιν ανεξέλεκτα με τους δρόμους τζςαι η φιλενάδα έν δεδομένη. Μισούν τους κουμουνιστές τζςαι η μόνη τους έννοια έν τα ριάλλια τζςαι ένταλως εννά τα αποκτήσουσιν πατώντας επί πτωμάτων. Επίσης είναι περιστασιακά θρησκευόμενοι, δηλαδή όποτε υπάρχει κάποιον εις την γλώσσαν τους "Event" που έσςει να κάμει με εκκλησςάν. Έν με το ΑΠΟΕΛ εχτός αν ναιν που την Αμμόχωστον που σημαίνει έν της ΑΝΟ.
Οι γιενέτζςες εις τούντην κατηγορίαν ούλλες έν γόνοι του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου ή του Λουδοβίκου του 14ου, αρνούνται να μιλήσουσιν Κυπριακά, αρνούνται να εργαστούσιν, αρνούνται να κάμουν οικιακές δουλειές τζςαι έχουσιν δούλαν 24/7, ασχολούνται με την καθαριότηταν του π..ττου τους, τα νύσςα τους, τες μάρκες ρούχων, το θέατρον τζςαι την τέχνην ασχέτως αν μεν καταλαβαίννουν ένταμπου παρακολουθούσιν τζςαι το μόνον τους ενδιαφέρον είναι το να δειχτούσιν.
Τα κοπελλούθκια τους εις τα καλλύττερα ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία ή εγγλέζικα πανεπιστήμια όπου η καρκιά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Συχνά έν τζςαι οι ίδιοι μορφωμένοι εις τούντα ελληνοκεντρικά ιδρύματα.

Οι Τούρτζςοι εγλυτώσαν που τα νύσςα τους (ψεύτικα ή αληθινά;), όπως τζςαι οι κουμουνιστές. Πρέπει ούλλοι να φύουσιν. Οι Τ/κ δικαιούνται άδειες παραμονής.

Οι Αριστεροί:

Α. Οι αριστεροί που ξέρουν τι εστί ο κουμουνισμός τζςαι έν εργατικοί, μορφωμένοι, αγαπούν την Κύπρον πολλάκις παραπάνω που την Ελλάδαν, αναγνωρίζουν ότι έν Ελληνοκύπριοι, αλληλοβοηθούν ο ένας τον άλλον. Συχνά το κοπελλούθκια τους έν του ιδιωτικού για να μάθουσιν την καπιταλιστικήν γλώσσαν καλά τζςαι έν επιτυχημένοι επιχειρηματίες που ζςούσιν εις οκέλλες, τα λεγόμενα ιδιωτικά παλάτια του λαού. Καρτερούν την λαϊκήν επανάστασην για την επιβολήν του κουμουνισμού. Οι ίδιοι έν πολλά απασχολημένοι για να την κάμουν.
Β. Οι αριστεροί που εν ξέρουν τι εστί ο κουμουνισμός αλλά τους είναι η συνεχής στήριξη που το κράτος, η ελάχιστη δουλειά, η οκνηρία, έν καραΚυπραίοι, βουρούσιν να φάσιν που τους πάντες, μισούν τους Δεξιούς τζςαι πάσιν εις τα συλλαλητήρια του κόμματος για να τα έχουν καλά με το κόμμαν. Συνήθως έν θρησκευόμενοι πράμαν οξύμορον για την ιδεολογικήν τους προσκόλλησην. Ακούσιν Παπακωνσταντίνου, ούλλοι οι κουμουνιστές έν σύντροφοι τζςαι οι δεξιοί σςύλλοι. Συνήθως αναγνωρίζουνται εύκολα λόγω του συνδυασμού γενιού τζςαι κοτσίδας. Θέλουν την κουμουνιστικήν επανάστασην αμμά βαρκούνται.

Ομάδα υπάρχει μόνο μία. Η Ομόνοια. Άτε έσςει τζςαι την ΑΕΛ τζςαι την Σαλαμίναν αλλά μόνον λόγω γεογραφικής καταγωγής. Η Ομόνοια τους ενώνει. Εξιάσαμεν να πούμεν ότι οι Τ/Κ έν αδέλφια μας.

Οι Υπόλοιποι:

Α. ΕΥΡΩΚΟ: Νάκκον παραπάνω έλληνες που τους πάντες, καπιταλιστές, προσκολλημένοι εις την Ευρώπην παρόλο που μας επούλησεν, μας πουλά τζςαι θα μας πουλά.
Β. ΔΗΚΟ: Κερακλοκένταυροι καραΈλληνες που εξυπηρετούν μόνον τα συμφέροντα των συνκομματιστών τους τζςαι συχνά μόνον τα δικά τους.
Γ. Περιβαλλοντιστές: Καραέλληνες που θέλουν την επιστροφήν του κόσμου εις τον μεσαίωναν για να μεν μολύνεται το περιβάλλον. Άσχετοι τζςαι ημιμαθείς.



Οι Τσςάρληες:

Κυπραίοι με έναν γονιόν Εγγλέζον ή που εγεννηθήκαν Αγγλίαν σε Ε/κ γονιούς τζςαι επιστρέψαν Κύπρον. Η γλώσσα τους έν τα εγγλέζικα στολισμένα με κυπριακά αφού νομίζουν ότι έν κόμα αγγλίαν. Εις την Κύπρον έν τσςάρληες επειδή εν αποφασίσασιν να πετάξουσιν την τσςάβικην συμπεριφοράν που το παραθύριν καθώς τζςαι να μάθουν ελληνικά ενώ εις την Αγγλίαν έν οι Κυπραίοι επειδή μιλούν μόνον για την Κύπρον, δηλαδή κατα επιλογήν πάντα ξένοι. Κακοφαίνεσται τους άμμαν τους φωνάζεις τσςάρληες. Πέμπουσιν τα κοπελλούθκια τους εις αγγλόφωνα σχολεία για να μάθουν εγγλέζικα ή εις τα δημόσια για να μεν μάθουσιν τζςαι πολλά. Είπαμεν ότι νομίζουν ότι έν εις την Αγγλίαν; Αγαπούσιν την Κύπρον παραπάνω που την Αγγλίαν αλλά η μόνη κουβέντα τους έν πότε επήαν εις την αγγλίαν την τελευταίαν βολάν τζςαι ένταμπου εκάμαν τζςαι ένταμπου έσςει η Αγγλία τζςαι η Κύπρος κόμα όι.

Οι Καλαμαραες:

Μερικοί τίμιοι εργαζόμενοι που εβαρεθήκαν την κατάνκιαν της Ελλάδος. Η Κύπρος έν πολλάκις καλλύττερη. Οι υπόλοιποι έν οκνυροί χαραμοφάηες που ήρταν Κύπρον γιατί εβαρεθήκαν τους εις την Καλαμαρκάν. Μας διορθώννουν τα ελληνικά μας τζςαι πονούν την μέσην τους πάντα. Το τσιάρον εν φεύκει που το σςέριν τζςαι την νύχταν έσςει ποτόν. Η λαφαζανιά έν τέγνη τους. Παρελαύνουν εις τα κανάλια, ειδικά εις το Σίγμα, επειδή εν ξέρουν τίποτε άλλον να κάμουσιν αφού εν τους το επιτρέπει η φιμολατρεία τους.

Οι Τούρκοι χωρίζουνται εις τρεις ενότητες:
Α. Οι Δεξιοί: ταυτίζουνται με τους εποίκους τζςαι τους Ανατολίτες Τούρκους. Συνήθως μορφωμένοι, συντυχάννουν μόνον Τουρκικά, μισούν τους Έλληνες τζςαι ούλλους τους μουσουλμάνους. Ζςούσιν που την Τουρκίαν τζςαι θέλουν την διχοτόμησην, τζςείνοι εις ούλλην την Κύπρον τζςαι οι Ε/κ εις την Ελλάδαν!
Β. Οι Αριστεροί: ταυτίζουνται με την Κύπρον, έχουν βαρεθεί την Τουρκίαν, μορφωμένοι, μισούν τους εποίκους τζςαι είναι θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι αν τζςαι χρισκιανίζουσιν. Εν αποφασίσασιν αν θέλουν επανένωσην!
Γ. Οι εποίκοι: Η κυριαρχία του νόμου τους αήνει αδιάφορους επειδή κάμνει τους ράσςην η Τουρκία, θρησκευόμενοι ισλαμιστές, καιροσκόποι, εγωϊστές.


Οι Αλλοδαποί:

Α. Ευρωπαίοι: Ελάχιστοι ομιλούσιν ελληνικά αφού τα Ελληνικά ομιλούνται μόνον εις την Κύπρον τζςαι εν χρειάζεται να τα μάθουσιν. Έρκουνται μερικοί για να εργαστούσιν σοβαρά τζςαι τίμια. Άλλοι έρκουνται εις την Κύπρον για να μείνουσιν εις τους δρόμους, για να πκιούσιν ότι αλκοόλ υπάρχει εις την γειτονίαν, για να πάσιν ψούμνισμαν εις τα περίπτερα ή εις τα σπίθκια του κόσμου ή για να παντρευτούσιν Ινδοπακιστανούς για 1-2,000 ευρώ. Οι δυτικοευρωπαίοι που νομίζουν ότι έν το δώρον του θεού εις την ανθρωπότηταν τζςαι ότι έν πάντα σωστοί. Ευθύνουνται για 30-40% των εγκλημάτων κτλ. αλλά έν Ευρωπαίοι!

Β. Οι εκ τρίτων χωρών: Οι δούλες που δουλεύκουσιν τίμια 24/7 για κάπκοιος αχάριστους Κυπραίους ή κατζςάρες κοτζςάκαρες. Οι ινδοπακιστανοί που κάμνουσιν ότι μπορούσιν για να μείνουσιν Κύπρον. Οι Φιλιππινέζες που επαντρευτήκαν τον γέρον που εσάζαν για να μείνουσιν Κύπρον. Οι πολιτικοί "πρόσφυγες" που έν ισλαμιστές, αμόρφωτοι τζςαι άξεστοι τζςαι ανταμοίβονται με διάφορα ωφελήματα επειδή η Κύπρος πλέει εις το χρήμαν. Παραδόξως αντιπροσωπεύκουνται ούλλοι που το ΚΙΣΑ.

Γ. Οι Εγγλέζοι που αξίζουν την δικήν τους κατηγορίαν. Νομίζουν έν Αγγλίαν. Ότι η Βρεττανική αυτοκρατορία ακόμα υπάρχει, ότι έν η Άρια φυλή. Greek? what is this? Everybody speaks English throughout the world. I am not going to learn bloody Greek! Ζςούσιν εις τον κόσμον τους αγνοώντας την ζωήν εις την Κύπρον. Παραπονιούνται για διάφορες καταστάσεις εις την Κύπρον συνεχώς αλλά ξέρουν ότι οι Αγγλία έν τρύπαν τζςαι τρέμουσιν να πάσιν πίσω.

Ορπίζω να επήρατε τα πκιο πάνω με μιάν δόσην γελοσύνης (χιούμορ) γιατί αν εθυμώσεται μάλλον αναγνωρίσατε τον εαυτόν σας εις μιάν που τες κατηγορίες. Ορπίζω επίσης να εγελάσετε γιατί η καυστική σάτιρα ένναιν δημοφιλής εις την Κύπρον.

Η κυπριακή κοινωνία παραμένει μοναδική, ξεχωριστή, προ διαλύσεως, οξυμορική. Ωστόσο εκατάντησεν δύσκολον να την αγαπήσεις.

10 σχόλια:

  1. ΧΑΧΑΧΑ...καλή ανάλυση ...παρόλο την χιουμοριστική σου προσέγγιση λες πολλές αλήθειες...

    Η διαφορετικότητα είναι καλό πράγμα και πολλές φορές θεμιτή ... η πλάκα με μας είναι ότι άλλα λέμε (με φανατισμό) και αλλά κάνουμε ή εννοούμε στα παρασκήνια ....

    Πιπιλούμε ένα σύνθημα εσαεί ...άσχετα αν ο κόσμος αλλάζει.. φυσικά οι απόψεις του κάθε συνόλου είναι προϊών της «απόλυτης αλήθειας».


    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν καλή ανάλυση, έσιει χάζιν πράγματι. Έσιει τζαι συνδυασμούς φυσικά που ανεκατώνουν διάφορα που την κάθε κατηγορίαν, αλλά εν τζαι μπόρεις να τα συνάξεις τζαι ούλλα μονότοπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραία σκιαγράφηση!!

    να σου πω, οι δεξιοί τουρκοκύπριοι μισούν τους μουσουλμάνους; δεν του ξέρω αλλά παράξενο μου φαίνεται. τι υποστηρίζουν δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έγραψα κάτι και σβήστηκε.

    ωραία σκιαγράφηση!!

    οι δεξιοι τουρκοκύπριοι μισούν τους μουσουλμάνους; περίεργο μου φαίνεται. τι υποστηρίζουν δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    Ρίτσα μου οι δεξιοί Τούρκοι έν Κεμαλιστές. Οι Κεμαλιστές πιστεύκουν ότι το Ισλάμ τζςαι η ισλαμική πίστη δεν πρέπει να νεκατώννεται μέστα πολιτικά τζςαι όποτε νεκατωθεί πρέπει να κάμνει πραξικόπημαν ο στρατός για να αποκαταστήθεται ο ''αθεϊσμός'' εις τα του κράτους.

    Οι δεξιοί της Τουρκίας όπως οι δεξιοί της Κύπρου έν περιστασιακά θρήσκοι αλλά η διαφορά έναι ότι η πίστη τους ένναιν απαραίτητα μέρος της ταυτότητας ή σημαίας τους ενώ οι κυπραίοι δεξιοί θεωρούν τους εαυτούς τους ελληνορθόδοξους έλληνες. Η Ορθοδοξία έν σημαντικότατη.

    Ορπίζω να σου εξήγησα και σωστώς και ευκολοκατανοήτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυπριακόφωνε,
    Shερετώ ΣΕ!
    Σποραδικά [κάθε Κυρίου δόξοι, δηλαδή] περνώ κι από το Blog ΣΟΥ [και κυρίως άμα δω σε κάποιο από τους συναθροιστές των κυπριακών ιστολογίων κανένα ενδιαφέρον τίτλο ανάρτησης σου, όπως έγινε και τώρα], ενώ κάποτε βλέπω πέρα δώθε τζιαι κανένα σχόλιο ΣΟΥ [ομολογώ ότι είσαι φειδωλός σ’ αυτό τον τομέα!] ...
    Πάντως ενδιαφέροντα, κατατοπιστικά και σαρκαστικά [και με χιούμορ] πολλά απ’ όσα γράφεις περιγράφοντας την “Κυπριακή κοινωνία” – αλλά ίσως και με δόσεις ρατσισμού ή ελιτισμού κάποια απ’ αυτά [όπως ας πούμεν οι αναφορές σου στους εγγλεζοκυπραίους και τους ελλαδίτες αδελφούς Ημών και Υμών ] ...
    Οι προσεγγίσεις σου γίνονται από πολιτικο-κοινωνιολογικής και παραταξιακής άποψης, [όμως ΔΕΝ μπορεί να είναι μόνο αυτό το κριτήριο], ενώ πολλά από τα χαρακτηριστικά των μεν [δηλ. από την μια παράταξη] μπορεί να διαπλέκονται ή να συνυπάρχουν με αυτά των δε [της άλλης παράταξης] ... Παρεμπιπτόντως γιατί άφησες τους Σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ πίσω;
    Πάντως ένα περίπου παρόμοιο κειμενάκι είχα γράψει κι εγώ πριν πολύ καιρό [το ανάρτησα μάλιστα και σε κάποιο Blog], όμως με βασικούς αποδεχτές του Αριστερούς. Ήταν έντονα αυτοσαρκαστικό, μια και ως γνωστό από γεννησιμιού μου παρεπιδημώ στην Αριστερά! Ίσως μαλιστα χρησιμοποιήσω και κάποια από τα δικά γραπτά [με την έγκριση σου φυσικά] για την ετοιμασία ενός πιο ολοκληρωμένου κειμένου!
    [Κάπου έχω φυλαγμένο κι ένα ανάλογο εξαιρετικό κείμενο του ψυχο-πολιτικού αναλυτή Μικελλίδη για τους εθνικόφρονες] ...

    Κλείνω με μερικές απορίες και παρατηρήσεις:
    1. Θεωρείς [ως Κυπριακόφωνος] ότι είναι πιο σωστό να γράφουμε το παχύ σσου της κυπριακής [το «sh»] ως «ζς» … Ας πούμεν, αντι «shέριν» να γράφουμε «σςέριν».
    2. Το «24/7», που αναφέρεις δύο φορές [για τες “δούλες”] τι είναι;
    3. Ποιους συγκεκριμένα αποκαλείς ως «καραΚυπραίοι» και ποιους Καραέλληνες;
    4. Στο «οκνηρία» το “-κνη” γράφεται με ήτα κι όχι με ύψιλον!
    5. Ξέρεις πολλούς Αριστερούς με γένι και κοτσίδα; Οι πιο πολλοί έχουν συμβατική εμφάνιση κι αμφίεση – ψιλοκουρεμένοι, ξυρισμένοι και με κοστούμι και γραβάτα!
    6. Ο τσιαρός εν φεύκει που το shέριν των καλαμαρούων τζι’ όι των καλαμαράων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυπριακόφωνε,
    Αφού “το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση”, ας το, μην το δημοσιεύσεις!!! .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανέυ Ορίων ώρα καλή! Έτσι εις τα γλήορα:

    Μεν με καταγνώννεις αλλά περνώ τα που έγκρισην τα σχόλια επειδίς όσες βολές τα είχα παντελώς ελεύθερα εγραφτήκαν μερικά κακόγουστα σχόλια που παντελώς αδαής τζςαι ημιμαθείς αθθρώπους. Εφόσον η κριτική που γίνεται στα σχόλια είναι σοβαρή τα εγκρίνω τζςαι τούτον συμβαίνει 100% των περιπτώσεων. Ακόμα εν απέρριψα σχόλιον.

    Επαναλαμβάννω ότι όσα έγραψα έν τα ενστερνίζουμαι απαραιτήτως. Απλώς σατιρίζω. Ορπίζω να καταλαμβαίννεις ένταμπου εννοώ. Πρόσεξε ότι πολλές βολές, όσον αφορά μερικές ομάες, γράφω μερικοί έτσι τζςαι έτσι τζςαι μερικοί έτσι τζςαι έτσι. Προσπαθώ να μεν είμαι παντελώς απόλυτος τζςαι κακός!

    Σςαίρουμαι πραγματικώς που επρόσεξες ότι άηκα πίσω την ΕΔΕΚ. Επειδίς ήθελα να μεν της δώκω σημμασίαν καθόλου επειδίς εν την θεωρώ σοβαρήν παράταξην (τζςαι τούτον μεν το πάρεις πολλά σοβαρά! χωρεττεύκω)

    Διτζςαιούσαι να αναπαράξεις ότι θέλεις που τες αναρτήσεις μου πλην των (πτωχότατων) ποιημάτων μου! χαχα Αν θέλεις να αναφέρεις τζςαι το όνομαν μου εννά μουν ευγνώμων.

    1. Το θεωρώ ο μόνος σωστός τρόπος. Άσε που έν τζςαι εξυπηρετικόν. εν χρειάζεσαι να αλλάσσεις το αλφάβητον πληκτρολογίου κάθε τόσον!
    2. 24/7 σημαίνει 24 ώρες το 24ωρον 7 μέρες την εφτομάν.
    3. Καρακυπραίοι εν τζςείνοι που εν θεωρούν απαραιτήτως τους εαυτούς τους Έλληνες. Η κυπριακή ταυτότητα έν πάνω π'ούλλα. Τωρά πκοιά η κυπριακή ταυτότητα αήννω το πάνω σου. Καραέλληνες εν οι Ε/κ που αποκαλούν τους εαυτούς τους Έλληνες παρά Ε/κ επειδή εν τους αρέσκει να τους συνδέουν με την Κύπρον.
    4. Έσςεις δίτζςον, έσφαλα! το διορθώννω αμέσως!
    5. Επαναλαμβάννω, έν απλώς σάτιρα.
    6. Δαμαί πρέπει να συντυχάννεις για τες γιενέτζςες εξ Ελλάδος; Κοίταξε ο όρος καλαμαράς εις τούντην περίπτωσην αναφέρεται τζςαι εις τα θκυο φύλα.

    Εν τέλη ευκαριστώ για τα σχόλια σου. Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα μόνο σχόλιο για το ζήτημα της “έγκρισης των σχολίων”: Εν νομίζεις ότι αφού “ακόμα εν απέρριψες σχόλιον”, τούτη εν περιττή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή