1. Παρακαλώ συμπληρώστε το ερωτηματολόγιον του ΤΕΠΑΚ:
http://survey.qualtrics.com/SE/?SID=SV_1GtnKhZn0sjXvZW
2. Το σχόλιον που έγραψα του Ασέρας:
Εγιώ επαναπροτείνω τον τρόπον με το όγοιον αποφάσισα γράφω τα έξι σύμφωνα των Τζυπραίικων:
τζ = τζαι (τζιαι)
ζς = ζςω (ζιω)
σς = σςέριν (σιέριν)
τς = τςεκκάρω (τσιεκκάρω)
ψς = ανιψςός (ανιψιός)
ξς = ξςω (ξιω)
Εν χρειάζεται καμιά μετατροπή πληκτρολογίου, κανέναν νέο γράμμαν ή αλλαγή του αλφαβήτου, καμιά νέα γραμματοσειρά τζαι ξέρεις ότι πάντα το "ς" με άλλα σύφφωνα κάμνει πκιο τρασςύν τον ήχον του συφφώνου.
Έμπνευση έν το γεγονός ότι μερικοί παλιοί ποιητάρες εγράφαν "πασς" (pash) επειδή εν εμπορούσαν να γράψουν "πασι" ή "πασσ" κτλ.
To "ς" ήτουν ούτως ή άλλως γράμμαν του αρχαίου Ελληνικού Αλφαβήτου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stigma_(letter)
Σημείωση: Στις επιγραφές το "ς" εν αλλάσσει μορφήν, δηλαδή έθθα γινεί "Σ". πχ. ΣςΕΡΙΝ. Μπορεί φυσικά να μιαλύνει σε μέγεθος.
Πκοιά η γνώμη σας; Ένταλως πρέπει να γράφουνται τα Τζυπραίϊκα;
Η προσπάθεια τυποποίησης της κυπριακής διαλέξτου κρύβει και παγίδες. Θα προτιμούσα αν μια "άτυπη τυποποίηση" επροέκυπτε αυθόρμητα από τον κόσμο παρά από την όποια ακαδημαϊκή προσπάθεια, επίσημη ή ανεπίσημη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως δεν νοιώθω ούτε την όποια ανάγκη, ούτε την όποια εξουσία να πω του άλλου "μεν το γράφεις 'πασh' αλλά 'πασς'".
Το 2007 έγραφα πας το γκούγκολ τζιαι τζιαι έφκαλλεν μου καμιάν πεηνταρκάν λίνγκους από τους οποίους οι μισοί ήταν πας το μπλόγκ μου. Σήμμερα φκάλλει 120 000 τζιαι έσιει τζιαι πέρα που τα μπλόγκς. Αυτόν που λαλείς γίνεται αγαπητέ Αγρινέ τζιαι η κουβέντα που γίνεται είναι πριν να λανσάρουμεν έναν πράμαν να το σκεφτούμαστιν τζιαι λλίον. Τωρά έμεινεν μας να λύσουμεν το πρόβλημαν του κότσσινου. Αν θα βάλλουμεν το σσου με θκυό σσ ή με έναν σ τζιαι έναν ς, ή αν θα βάλουμεν σ τζιαι h θα το αποφασίσει αυθόρμητα ο κόσμος που γράφει. Το ότι γίνεται κουβέντα δεν φκάλλει τίποτε που τον αυθορμητισμόν της υπόθεσης. Τζιαι η κουβέντα αυθόρμητη είναι τζιαι πρόβλημαν του όποιου φοάται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ς φίλε μου Κυπριακόφωνε δεν ξέρω γιατί, δεν μπορώ να σου το εξηγήσω αλλά δεν μου κάθεται. Κάτι μποδίζει. Μάλλον θα είναι γεννικόν τζιείνον που με μποδίζει εμέναν για να μεν σε μιμηθεί πολλής κόσμος, διότι για να πούμεν την αλήθκειαν, η χρήση ενός γράμματος που δεν χρησιμεύκει σε τίποτε άλλον εκτός που το τελικόν σσου λύει πρακτικά όλα τα προβλήματα με τα γράμματα που μας λείφκουνται χωρίς να θέλεις κκίπορτ τζιαι χάρτγουέαρ λύσεις. Έβαλα "τζςαι" πας το γκούγκολ τζιαι φκάλλει 810 λίγκους τζιαι είναι ούλλοι δικά σου σχόλια τζιαι αναρτήσεις. Αλλά η ιδέα μου ήταν πριν να συζητήσουμεν τες λύσεις, να κουβεγκιάσουμεν το τί θέλουμεν που μιαν γραφήν.
Έτσι τζιαι αλλιώς με δασκάλους έχουμεν, με φιλολόγους για να επιβάλουμεν σε κανέναν αυτόν που σκεφτούμαστιν. Ο καθένας ότι θέλει κάμνει Αγρινέ, τζιαι στο τέλος θα κατασταλάξει μια ή θκυό, ή τρεις γραφές.
@Aceras
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω ότι μπορεί να γίνει μέσα σε επαγελματικές ομάδες, να γίνει ανάμεσα σε "υπαρκτές" και "νοητές" κοινωνικές ομάδες, αλλά εκεί που εμπλέκεται η "παιδεία" θα εμπλακούν τζιαι οι πολιτικές ατζέντες. Θα προλάβουμεν (ο κόσμος, ο καθένας μας) έτσι ή θα ...φάμεν κλωτσιά;
Περισσότερα μετά σε ανάρτηση.
Καταλάβω τι εννοείς Αγρινέ. Φυσικά ο ίθκιος κόσμος εννά αποδεχτεί τζαι να υιοθετήσει έναν τρόπον γραφής. Εν μιλούμεν για επιβολήν αμμά για ιδέες ως προς την γραφήν οι όγοιες μπορούν να εισηγηθούν εις τον κόσμον για να ούμεν πκοιός εν ο πκιο κοινά αποδεκτός. Τζαι τούτη η προσπάθεια γίνεται για να δημιουργηθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος γραφής για να διατηρηθεί η λαλιά/γρούσσα/διάλεκτος μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγιώ ούτε φιλόλοφος, ούτε γλωσσολόγος είμαι αλλά ούτε ακαδημαϊκός. Εγιώ είμαι μέρος του κόσμου εις τον οποίον αναφέρεσαι τζαι έχω αποδείξει πολλές βολές το γνήσιον μου ενδιαφέρον για τα Τζυπραίικα! :)
@ Ασέρας
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννά κάτσω να σκεφτώ άλλον τρόπον γραφής τούντες μέρες. Καταλάβω ότι ο τρόπος που γράφω έν δύσκολος προς κοινήν αποδοχήν.
Εγώ νομίζω παιθκιά ότι εν ναν απόλαυση για τους μιτσσιούς να μαθαίνουν Κυπριακήν γραμματικήν..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προτιμώ ελληνικούς χαρακτήρες και να γράφουνται όσο πιο κοντά σε τζείνον που προφέρω. Αλλά τζαι εμένα το "ς" οπουδήποτε εχτός που το τέλος μιας λέξης. Ασπούμε προτιμώ: τζαι, ζιω, σιέριν, ανιψιός, ξιω. Φυσικά ο καθένας γράφει όπως γουστάρει, φτάνει να καταλάβει ο άλλος τι εννοεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Tzypraiika
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιό αναλυτικά η άποψη μου...
http://hlithioagrino.blogspot.com/2011/02/blog-post_18.html
το συμπληρωσα και εγώ. μου αρέσει βεβαια που χρησιμοποιώ μια άτυπη γλώσσα και την κάνω δική μου όπως θέλω
ΑπάντησηΔιαγραφή