Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Παίζουμε Κυπριακά: Εύγε στο ΡΙΚ!

Επειδή τηλεόρασην εν θωρώ, μόλις τελευταίως έμαθα ότι το ΡΙΚ άρκεψεν μιαν εκπομπήν εν ονόματι 'Παίζουμε Κυπριακά' εις την οποίαν οι καλεσμένοι εξετάζουνται ως προς την γνώσην τους για τα Τζυπραίϊκα.

Επαρακολούθησα μερικά επεισόδια τζαι έν αρκετά καλόν πρόγραμμαν τζαι πιστεύκω αξίζει τα συγχαρητήρια μου. Εύγε για την προσπάθειαν που γινίσκεται.

Δείτε το εχτεσινόν επεισόδιον δαμαί:

http://www.cybc.com.cy/index.php?option=com_videoflow&task=play&id=1886&sl=cats

6 σχόλια:

  1. Τι εμποδίζει το ρίκ να κάμει έναν πρόγραμμαν που να μιλούν οι αθρώποι όπως μιλούν την ώραν που σε σιαιρετούσιν μες την στράταν, όπως μιλούν την ώραν που τρώσιν, την ώραν που κάμνουν ιστιοπλοΐαν, την ώρα που γαμούσιν...


    Πόοοοση ανωμαλία σε τούτον τον τόπον σιόρ. Καλαμαράες στο τέλος θα σας πεθάνουν ούλλους σας.

    Η γλώσσα δεν είναι ούτε μουσειακόν έκθεμαν, ούτε πολιτικός μοχλός. Είναι μέσον του ζώου άνθρωπος για να επικοινωνοί. Αλλά με ανώμαλους πολιτικούς, ανώμαλην κοινωνικήν λειτουργείαν θα έβρεις. Μακάρι να γιάνετε τζιεικάτω αλλά δεν το βλέπω για αύριον.

    Βρίσκω την εκπομπήν για κλάματα τζιαι ντρέπουμαι να τους θωρώ (τους παρουσιαστές, όι τα παιθκιά που πάζουν μέσα που εν θύματα τζιαι προσπαθούν να κρύψουν την κυπριακήν τους φύσην να μεν φανούν χώρκατοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Μισιρλού

    Δήλωσε συμμετοχήν. Έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας στο κάθε επεισόδιον.

    @ Ασέρας

    "Καλαμαράες στο τέλος θα σας πεθάνουν ούλλους σας."

    Ένταμπου εννοείς, εν σε πκιάννω;

    "Μακάρι να γιάνετε τζιεικάτω αλλά δεν το βλέπω για αύριον."

    Εν έχουμεν σωτηρίαν, μεν το ψάχνεις. Τέλος η Κύπρος όπως την εξέραμεν.

    Οι παρουσιαστές έν κακοί αλλά αναμενόμενον που το ΡΙΚ. Απλώς εγιώ συγχαίρω την όλην προσπάθειαν να προωθηθεί η τοπολαλιά μας. Εν αθθυμούμαι να εβάλαν κάπκοιον δώρον τζαι άρα υποθέτω πως όσοι πάσιν πάσιν που γνήσιον ενδιαφέρον τζαίν καλόν τούτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν έσιει κάτι που μου άρεσεν μες την εκπομπήν εν η κυπριακή ψυσιή στην απλότηταν τζιαι στην γενναιοδωρίαν της σχέσης που φκαίννει που τα κυπραιούθκια που παίζουν σαν διαγωνιζόμενοι. Κρίμαν που εν αναγκασμένοι να την παραμορφώννουν προσπαθώντας να μιλήσουν καλαμαρίστικα. Η διαφορά τους με τους παρουσιαστές είναι ότι τα παιθκιά προσπαθούν να μιλήσουν καλαμαρίστικα εφαρμόζοντας έναν δωτόν πρωτόκολλον, ενώ οι παρουσιαστές σκέφτουνται τζιαι συμπεριφέρουνται καλαμαρίστικα. Τζιαι μην το πάρεις για τίποτε ρατσιστικόν το καλαμαρίστικα. Στην Ελλάδαν μπορεί να έσιει παραπάνω πράματα τζιαι πλάσματα που αγαπώ παρά που την Κύπρον. Εν να σας πεθάνουν καλαμαράες εννοώ ότι με την ταχυτηταν που καλαμαροποιούνται ούλλα τζιεικάτω, ώςτι να πάει η δική μας γενιά εν θα μείνει τίποτε. Εκαλαμαροποιήθην ήδη η πολιτική, το ίμειτζ των πολιτικών το σκαλίζουν πληρωμένοι επικοινωνιολόγοι που την Greece, τζιαι η πολιτική γίνεται για έναν ίμειτζ τζιαι όχι ανάλογα με τες ανάγκες των αθρώπων. Εκαλαμαροποιηθήκαν οι σχέσεις με το χρήμαν. Αρπαχτή, επιβίωση των εριτζιήδων αντίς των δουλευταράδων, καλαμαροποίηση των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Πολλοί αριστεροί να γίνουνται κκε ή κκε, μλ απεργίες, βία, τζιαι πολλοί δεξιοί αγανακτισμένοι ιντινιάδος, καλαμαροποίηση των καναλιών, καλαμαροποίηση της γλώσσας. Εν τόση αμαρτία να μιλήσει κάποιος Κυπραίικα μες το ρικ σοβαρά πέραν που τες πατάτες τες αντιναχτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Μια και αναφέρατε την εκπομπή θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Μέχρι πριν λίγες μέρες στη διαφήμιση είχε ένα τραγούδι για μια Ελένη που το φιλί της είναι μέλι.. κάτι τέτοιο. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τον τίτλο; Το έχω ψάξει αλλά δεν το βρίσκω πουθενά. Ευχαριστώ. Λέτε για τη γλώσσα, αυτή είναι η επίσημη. Οπως οι βλάχοι και οι νησιώτες έχουν μια διάλεκτο την οποία όμως δε χρησιμοποιούν επισήμως, όπως πιο παλιά με τη δημοτική και την καθαρεύουσα το ίδιο και με εσάς.Πιστεύω όλοι πρέπει να ξέρουν την επίσημη γλώσσα χωρίς όμως να ξεχνάνε τη διάλεκτό τους. Οσον αφορά τα κοινωνικά καλύτερα να μη μας ακολουθήσετε. Είναι γάγγραινα αυτη η κοινωνία έτσι όπως εξελίχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ασέρας

    Ναι, κατά την άποψην μου τα σχόλια σου έν κάπως ρατσιστικά αμμά εγιώ πιστεύκω ότι ουδείς "αρατσιστής". :) Όσον αφορά την καλαραμαροποίησην όπως την θέτεις, ναι οι Κυπραίοι μάχουνται να συντύχουν καλαμαραστίκα όποτε φκαίννουν εις τα ΜΜΕ. Φυσικά εν τους περνά επί το πλείστον. Μερικές φορές πιστεύκω ότι η μιαλλύττερη απειλή των δικών μας πολιτικών ένι η ευγλωττότεροι καλαμαράες πολιτικοί. χεχεχε

    Τέλως πάντων, εν πιστεύκω ότι η 'καλαμαροποίηση' έν νέον φαινόμενον ή απειλή επειδή έν περιστασιακόν. Άμμαν κουραστούν να συντυχάννουν οι Κυπραίοι καλαμαρίστικα με αγνώστους, βάλλουσιν σιγά σιγά τα Τζυπραίϊκα εις την ομιλίαν τους. Ειδικά όταν συνοπλάζουνται εις καφετερίες κτλ. Εγιώ πιστεύκω ότι η μιαλλύττερη απειλή της διαλέκτου έν η έντονη αγγλικοποίηση της τζαι τούτον βασίζω το στον δικόν μου κύκλον που άτομα που ιδιωτικά τζαι δημόσια σχολεία.

    Επίσης πιστεύκω ότι οι Πατάτες Αντιναχτές εν κάμνουν κάτι ιδιαίτερον προς ώφελος των Τζυπραίϊκων διότι απλώς ενισχύουσιν το στερεότυπον της Κυπριακής κωμωδίας εις τα Τζυπραίϊκα. Άρα συφφωνώ ότι το ΡΙΚ πρέπει που μόνον του τουλάχιστον να κάμνει εκπομπές όπου η ομιλία της τοπολαλιάς μας να μεν θεωρείται ταμπού τζαι αντιθέτως να χρησιμοποιείται ευρέως κατά την συζήτησην. Επίσης πιστεύκω ότι το δελτίον εις τες 18:00 πρέπει να γινίσκεται εις τα Τζυπραίϊκα.


    @ Μαρία

    Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω επειδή δεν παρακολουθώ τηλεόραση (την εκπομπή την παρακολουθώ στον χρόνο μου μέσω διαδικτύου) και ως εκ τούτου δεν έχω δει κάποια διαφήμιση για την εκπομπή αυτή. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω για να σε βοηθήσω να βρεις το τραγούδι αυτό είναι να παρακολουθήσεις τα επεισόδια καθαυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή